PERFORMANCE

Džezologija – Klupski Esej

13. dOCUMENTA

Ljubljana Jazz

Ring Multimedia

“Vid Jeraj nastupit će uoči otvorenja 13. smotre suvremene umjetničke produkcije Documenta u Kasselu. U prostorijama cijenjenog lokalnog umjetničkog kolektiva Critical Arts Ensamble, u srijedu, 4. srpnja, Jeraj će izvesti svoj projekt Džezologija – klupski esej.

U formi četrdesetominutnog predavanja koje se sastoji od elemenata stand up i spoken word nastupa, obogaćenim glazbenim i video dijelovima, Džezologija  – klupski esej ima u cilju publici približiti povijest jazz glazbe i istaknuti njene spone s književnošću. 

Vid Jeraj u svom performansu hoda s mikrofonom kroz publiku, pušta glazbene primjere, recitira prozu i poeziju te pomoću tehnike u slici upućuje na strukture i infleksije džeza i retorike.

Projekt klupskog eseja osmišljen je krajem prošle godine, kao nastavak serije predavanja Džezologija koje je Jeraj u posljednjih pet godina održavao u zagrebačkom književnom klubu Booksa te po klubovima i knjižnicama Rijeke, Osijeka, Zadra, Pule, ali i Srbije te Crne Gore.  Nakon Kassela, Jeraj će klupski esej izvesti 29. lipnja u okviru popratnog programa Ljubljana Jazz, drugog najstarijeg jazz festivala na svijetu.

Vid Jeraj (1976) uređivao je časopise 04 – Megazine za hakiranje stvarnosti i Up & Underground, surađivao je s medijima Jazzin.rs, Radio Študent i Paris Transatlantic Magazine te je tijekom godina organizirao brojne koncerte. Urednik je emisije Slušna obmana na radiju 808, svira saksofon te redovito nastupa po zagrebačkim klubovima i međunarodnim festivalima.” -Petra Novak, Kulturpunkt